Ο Ανώμαλος (1975)

Image

O Ανώμαλος (1975)

Σκηνοθεσία:Χρυσόστομος Λιάμπος

κάστ:ΓΚΟΥΖΓΚΟΥΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ,ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΛΕΚΑ,ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ,ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΑΝΤΑ,ΠΟΛΙΤΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

σύνοψη:Η ανικανότητα ενός άνδρα, η οποία προξενήθηκε κατά την εφηβική ηλικία του εξαιτίας της κακομεταχείρισής του από μια έκφυλη Γερμανίδα των Ες-Ες, τον έχει καταστήσει μανιακό δολοφόνο γυναικών. Τις παρασύρει στο άντρο του και τις σκοτώνει. Η αστυνομία, μετά από συντονισμένες ενέργειες, κατορθώνει να τον συλλάβει, στήνοντάς του την κατάλληλη παγίδα με δόλωμα μια όμορφη και θελκτική γυναίκα.

Τι να γράψεις τώρα μετά από αυτό…

Τουλάχιστον ο Λιάμπος στα 70s δεν κατατρεχόταν από τον καθωσπρεπισμό που είχαν οι σκηνοθέτες των 80s που έκαναν ταινίες διασκέδασης για τα “κοινωνικά” προβλήματα με κλισαρισμένα σενάρια που περιέγραφαν τις σούζες και τους χουλιγκάνους σαν εγκληματίες πολέμου .Ο Λιάμπος το 75 στην ημιάγρια Ελλάδα της μεταπολίτευσης έδειξε λίγο σάρκα και έβγαλε μεροκάματο,δεν το πλάσαρε σαν κοινωνικό σχόλιο.Τα σενάριά του βέβαια είναι λίγο έως αρκετά σουρρεαλιστικά,οι ερμηνείες των “ηθοποιών” ανύπαρκτες,η σκηνοθεσία και το μοντάζ άτεχνα στον υπερθετικό,η ταινία δείχνει λες και γυρίστηκε με ότι ρετάλι φίλμ περίσσεψε από άλλες παραγωγές,αλλά τα crime/sexploitation του Λιάμπου είναι αυτό που δείχνουν:Entertainment cinema φτιαγμένο από ανθρώπους με αγάπη για το σινεμά,έχουν μια αγνότητα.

Τώρα το αν βλέπονται είναι μια άλλη ιστορία…”Ο ανώμαλος”πάντως παρά τα προβλήματα που έχει σε όλους τους τομείς που προανέφερα βλέπεται μια χαρά,τα δε φλασμπακ βασανιστηρίων του Γκουζγκούνη γυρισμένα σε σέπια παραπέμπουν σε giallo καταστάσεις.Φυσικά και θα γελάσεις βλέποντας την ταινία ,αλλά κάνε στον εαυτό σου τη χάρη να γνωρίσει και αυτό το σινεμά.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s